Darmtherapie

Darmtherapie is geschikt als je langdurig maag- en darmklachten hebt zonder dat er een (duidelijke) oorzaak & oplossing wordt gevonden. Darmtherapie is ook vaak geschikt na gestelde diagnose en behandeling bij onder andere ziekte van Crohn, PDS (prikkelbaar darm syndroom) en Collitis Ulcerosa, waarbij klachten blijven aanhouden. Na een uitgebreide intake geeft het ontlastingsonderzoek inzicht in;

  • Of de oorzaak van je fysieke klachten kan komen door een parasiet, bacterie of schimmel.
  • Of de darm teveel doorlaatbaar is, waardoor lichaamsvreemde stoffen meer kans hebben het lichaam binnen te dringen.
  • Of er moeite is met de vertering van bepaalde voedingsstoffen
  • Of er een voedselovergevoeligheid of voedselallergie aanwezig is
  • Of er een histamine-intolerantie aanwezig is
  • Of er voldoende goede darmbacteriën of teveel slechte darmbacteriën aanwezig zijn
  • Of er teveel afvalstoffen worden geproduceerd
  • Of er ontstekingen in de darm aanwezig zijn

Waardes

Al deze zaken worden ontdekt d.m.v. het onderzoeken van verschillende waardes in de ontlasting. Hieronder staan deze waardes in detail beschreven.

pH-waarde

Deze waarde geeft zicht op de stofwisselingsprocessen in de darm. Een hoger dan normale waarde geeft een overgroei van aerobe bacteriën, vooral Entrococcen en Enterobacteriën, aan. Een verlaagde waarde is een indicatie voor een grote productie van vrije vetzuren.

Spijsvertering

De spijsverteringsresten die in de ontlasting worden gevonden: zetmeel, spiervezels en vetzuren. Deze geven inzicht in de effectiviteit van de vertering.

Residente flora

Dit zijn de goede bacteriën die vele functies hebben in ons lichaam. Vijf van de belangrijke soorten bacteriën wordt de hoeveelheid bacteriën per gram ontlasting gemeten.

Transiente flora

De ‘slechte’ bacteriën. Als er in de darm overlast is van een of meerdere slechte bacteriën dan wordt door middel van het onderzoek aangegeven hoeveel slechte bacteriën er per gram ontlasting aanwezig is.

Pathogenen

Eventuele aanwezigheid van gisten (denk aan Candida) en schimmels wordt bepaald.

Dysbiose

Dit getal geeft de mate van disbalans in de darmflora aan.

Secretorisch IgA en Beta-defisin 2

Deze stoffen maken onderdeel uit van de afweerreactie. Door afvalstoffen, parasieten, bacteriën, virussen, slechte voeding en schimmels kan het slijmvlies in de darm beschadigd raken. De hoeveelheid Secretorisch IgA en Beta-defisin 2 geeft informatie over de afweerreactie in de darmen en indirect ook over belastende factoren in de darm. Zijn de Beta defesin 2 waardes verhoogd dan  betekent dat vaak een inflammatoire darmziekten zoals Colitis ulcerosa of het lekkende darm syndroom.

Alfa-1-antitrypsine

Dit zegt iets over de aanwezigheid van ontstekingen in de darm. Is deze waarde verhoogd dan ontstaat meestal een hyper permeabele darm.

EPX

Dit is een eiwit dat vooral aanwezig is bij voedings afhankelijke ontstekingen. Het is dus een indicator voor voedselallergieën en/of voedselovergevoeligheid. Bij een verhoogde waarde moet hier verder bloedonderzoek naar gedaan worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Darmtherapie wordt gelaagd opgebouwd en bestaat vaak uit 4 fases en is persoonlijk bepaald en ingericht. Het resultaat van het darmmicrobioom wordt afhankelijk per fase mede ondersteund door natuurlijke suppletie en/of orthomoleculaire voeding.

  1. Verlagen van ontstekingen, versterking van maagzuurcapiciteit en enzymatische bijsturing en voorbereiding op fase 2 doormiddel van subtiele drainage.
  2. Eliminatie van niet thuis horende en/of te hoog volume aanwezig in je darmmicrobioom: Gram- Negatieve bacteriën, parasieten, gisten en schimmels.
  3. Opbouw van alle residenten/gezonde bacteriën optimaal te versterken
  4. Verzorging en langere termijn onderhoudt van het darmmicrobioom.

Ik werk samen met een gerenommeerd laboratorium genaamd RP Sanitas Humanus. De medische analyses worden door artsen en therapeuten in Nederland, Belgie en Duitsland gedaan.

Na het eerste consult krijg je voor het darmonderzoek een of meerdere testkits thuis gestuurd. De ontlasting kan alleen worden ingestuurd op maandag t/m donderdag 17 uur. Vergeet daarbij geen handtekening en afnamedatum op het aanvraagformulier te zetten.

Binnen twee a drie weken nadat jij je ontlasting hebt opgestuurd naar het laboratorium, krijg ik de uitlag binnen. Aan de hand hiervan stel ik een behandelplan op met adviezen over voeding en eventueel supplementen. Soms komen daar ook nog adviezen bij zoals beweging, ademhaling en ontspanning. Dit bespreken we allemaal in het tweede consult. Soms kan het zijn dat naar aanleiding van de uitslag een vervolgonderzoek nodig is. Dit zal altijd eerst met je worden besproken.

Vervolgens ga jij aan het werk met het behandelplan. Mocht je na 4 tot 6 weken van de klachten af zijn is er geen vervolgconsult meer nodig. Willen je klachten niet of nauwelijks verminderen, dan is het aan te raden om nog een vervolgconsult in te plannen.

Lees meer over

Psoas workshop

EMB bloedtest

EMB test en sportvoedingsadvies