EMB bloedtest

In mijn praktijk bied ik de Energetische Morfologische Bloedtest (EMB test) aan, welke je veel inzicht kan geven in je algehele gezondheid. Heb je spijsverteringsproblemen, aanhoudende vermoeidheid, huidontstekingen, onvruchtbaarheid, overgewicht en pijnklachten. Slechts een kleine greep uit het klachtendossier dat we in de orthomoleculaire praktijk regelmatig tegenkomen. Maar waar te beginnen met het aanpakken van deze gezondheidsproblemen?

Ons bloed is een uitstekend startpunt. De rode vloeistof geeft namelijk ontzettend veel informatie weg over onze gezondheid. Maar wat is nu een goede bloedtest? Wij adviseren doorgaans de zogenoemde energetisch morfologische bloedtest (EMB). Een test die niet de huisarts, maar een orthomoleculair of natuurgeneeskundig professional afneemt.

EMB test geeft completer beeld dan huisarts

We zien het steeds vaker; ogenschijnlijk gezonde mensen die toch met allerlei klachten te kampen hebben. Bij tot wel 39% van de personen die met gezondheidsklachten naar het spreekuur gaat, kan de huisarts na anamnese geen specifieke diagnose stellen. In veel gevallen is het dus voor de huisarts een raadsel wat aan de klacht(en) ten grondslag ligt. Diverse gesprekken -soms ondersteund met enkele reguliere onderzoeken- geven vaak nog geen duidelijkheid en regelmatig wordt de patiënt zonder effectief advies weer naar huis gestuurd. Het kan echter zeer waardevol zijn om verder te kijken naar de oorsprong van de klachten. Grote kans dat de EMB test hulp biedt.

Meten is weten

Ons bloed is in feite het transportsysteem van ons lichaam. Dagelijks stroomt de vloeistof duizenden keren rond door onze bloedvaten. Het vervult een essentiële rol door het vervoeren van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen naar de juiste organen en cellen. Daarnaast is het onze interne temperatuurregelaar en het middelpunt van ons afweersysteem.

De kwaliteit van het bloed kan dus je hele systeem beïnvloeden en ons daarom juist ook zoveel inzichten geven. Reguliere bloedtesten kunnen diverse factoren aan het licht brengen, zoals ijzertekort en infecties. De EMB test heeft echter een andere benadering van bloedonderzoek voor een nog uitgebreider inzicht in je gezondheid.

Wat houdt een EMB test in?

Zo’n energetisch morfologisch bloedonderzoek is een aanvulling op de anamnese die ik als therapeut bij je af neem. Maar wat zegt die term nu precies?

Morfologisch slaat op de organen en weefsels van een organisme. Hieruit kan bijvoorbeeld afgelezen worden hoe Het lab analyseert enerzijds het bloed op microscopisch niveau. Anderzijds analyseren we op energetisch niveau. Einstein leerde ons al dat alles en iedereen uit energie bestaat. Energie is dus de basis van het universum, maar dat is lang niet altijd zichtbaar. Daarentegen zijn deze gewaarwordingen wel op andere manieren waar te nemen. Denk hierbij aan je ademhaling of emoties.

Klinkt zweverig? Dat valt wel mee! Energetica wordt al sinds oudsher in de alternatieve geneeskunde toegepast. Zo zijn de meridianen en chakra’s binnen de Chinese en Ayrvedische geneeskunde onderdelen van energetische therapie. Bovendien houden ook artsen in de reguliere geneeskunde zich bezig met energetische waarden, hetzij op biochemisch niveau. Energetische therapie richt zich op herstellen van de balans tussen onze fysieke en energetische kant.

Wat wordt er gemeten in de EMB-bloedtest?

Een kijkje in het bloed geeft een beter beeld van het totale plaatje. Met deze test krijg je inzicht in reguliere waarden zoals de bloedplaatjes, hemoglobine, rode bloedcellen en witte bloedcellen. Het kan ook verschillende tekorten, verstoringen en belastingen aan het licht brengen. Waarden die met dit onderzoek naar boven kunnen komen zijn onder andere:
Vitaminen:
A, B1, B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E, K, Q10, methylering, choline.
Mineralen:
calcium, chroom, fluoride, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, seleen, silicium, zink, zwavel.
Vetzuren:
omega 3-6 balans.
Hormonen:
oestrogeen, progesteron, testosteron, prolactine, DHEA.
Neurotransmitters:
acetylcholine, dopamine, GABA, serotonine.
Stress-> waar komt de stress bij jou precies vandaan?
Endorfine, oxotocine, mentale of emotionele stress, sympatische verstoring, verlengde stressreactie.De 14 belangrijkste acupunctuur meridianen.
Energiebanen in ons lichaam.Pathogeen belasting (energetisch): bacteriele belasting, parasieten, schimmels, prionen, Borrelia B (lyme), virale belasting.Darmen: darmbariere, darmflora, DPPIV enzym, lymfe blokkade, parasieten, schimmels.Energetische blokkades: auto-immuunziekten, gifstoffen, bijnierblokkade, ontgifting, maagblokkade, degeneratie, elektrosmog (stralingsstress), pancreasblokkade, fysieke belasting, geopathie, HPU, immuunsysteem, Neu5GC, kaakgewricht blokkade, leverblokkade, littekenblokkade, lymfeblokkade, medicatieblokkade, zuur-base balans, pesticiden, postvirale belasting, vertering, tandheelkundige blokkade, wervelkolomblokkade, schildklierblokkade, zenuwblokkade, zware metalen.PNI verstoring (zenuwstelsel): Bioritme verstoring, traumetic brain injury, early life stress, stresshormonen, hypothalamus verstoring, laaggradige ontstekingen, leptine, schildklier, insuline, pancreas, mond barrière.Energetische intoleranties (welke voeding vindt jouw lichaam niet zo fijn?): E621, exorfinen, fructose, gluten, kippenei, lactose, soja, suiker, tarwe, varkensvlees, zuivel koe, zoetstof, conserveringsmiddelen.
Slechts enkele druppels bloed verschaffen dus uitgebreide informatie over de conditie van je gehele systeem. Vervolgens maak ik als therapeut een vertaalslag naar de praktijk en wordt er een uitgebreide analyse en advies. Hiermee leer je bewuster kijken naar je voedingspatroon en leefstijl.

Hoe gaat het afnemen van de EMB test?

Met een hele kleine prikpen neem ik wat druppels bloed af uit je vinger. Het bloed stuur ik op naar het lab waar ik mee samen werk. De uitslag is binnen 3-4 weken bekend. In het onderzoek wat volgt wordt zowel met reguliere als complementaire bril naar het bloed en de anamnese gekeken. Het energetisch morfologische bloedonderzoek bekijkt enerzijds de bloedcellen (hematologie) en geeft anderzijds inzicht in tekorten en verstoringen op energetisch niveau.Zo heeft de EMB test door de jaren heen zijn sporen verdiend. De resultaten van ontelbaar veel patiënten, die (mede) met de adviezen vanuit deze test aan de slag zijn gegaan, spreken voor zich. De geteste personen kunnen zich in vrijwel alle gevallen vinden in de uitkomsten van deze test. Soms zal er iets naar voren komen, wat niet direct te verklaren lijkt. In dat geval ga ik hier als therapeut dieper op in, door de achtergrond van de cliënt verder te analyseren. Samen komen we dan tot verhelderende inzichten voor een afgemeten behandeltraject.

Wat kost de test?

Wil jij ook meer inzicht in welke voedingsstoffen je mogelijk tekortkomt of welke verstoringen en belastingen aan je klachten ten grondslag liggen? De EMB test voorziet je van uitgebreide informatie om gericht het zelf herstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Als orthomoleculair therapeut geef ik je op basis van deze inzichten een concreet verslag met aanbevelingen qua voeding, suppletie en leefstijl, om de balans te herstellen.

De kosten van een EMB test zijn €299,- wat bestaat uit een intake, bijhouden eetdagboek, bloedtest, vervolgconsult, suppletie advies, een aantal recepten die aansluiten op de uitslagen van jou EMB-test. De intake duurt ongeveer 45/60 min inclusief het afnemen van de EMB-test. Hierin bespreken we jou voornaamste klachten, je voedingspatroon, stress level, slaappatroon en of je voldoende beweegt. Samen met de uitslag van de EMB-test heb een compleet beeld en kunnen we hiermee aan de slag.

Afspraak maken

Wil jij ook weten wat dit bloedonderzoek jou kan vertellen? Maak dan een afspraak!

NB: de adviezen uit deze test hebben een holistische insteek. De waarden kunnen niet één-op-één worden vergeleken met een reguliere bloedtest. De EMB vervangt niet de diagnostiek en behandeling vanuit de reguliere zorg.

Lees meer over

EMB test en sportvoedingsadvies

Darmtherapie

Psoas workshop